Arrasateko jatetxe gehienek plantilla osoarekin hasi dute lana
Arrasateko jatetxeak pixkanaka pertsiana altxatzen eta normaltasunez funtzionatzen hasi dira, etxean egon eta bezerorik hartu ezin izan duten itxiera luzearen ondoren. Ekaineko lehen aste hauetan jatetxeak nola dabiltzan jakiteko asmoz, jatetxe batzuetara hurbildu gara. Arrasateko lokal gehienak erritmo onean lanean ari direla esaten duten arren, negozio errentagarri bat egin ahal izateko kanpoko faktoreen menpe daudela aitortzen dute.
Hori da orain dela gutxi martxan jarri den Larrinetxe jatetxearen kasua, eta dagoeneko bezeroak hartzen ari da, bai lokal barruan, bai terrazan: “Bezero kopurua ona izaten ari da eta jendea etortzeko gogo handia erakusten ari da. Dena den, klimaren mende gaude egun ona izango dugun edo ez jakiteko, barruan dugun espazioarekin ez baita nahikoa. Dena den, jendea jatetxera joaten ari da eta asteburuak bereziki onak izaten ari dira”.
Antzeko zerbait diote Arrasateko terrazarik ospetsuenetako bat duen Santa Ana jatetxeak: “Oraindik ez dabiltza langile guztiak lanean, eta terrazan oso lan-erritmo ona izaten ari da. Barrura, ordea, ez da hainbeste jende sartzen, eta, azkenean, egun onetan giro ona izaten da, eta jendea kanpoan egoten da terrazako espazioaz gozatzen. Gainerakoan, segurtasun protokoloak jarraitzen ari gara eta egoera laster normalizatzea espero dugu, beti egin dugun bezala lanean jarraitu ahal izateko”.

Erreka jatetxeko jabeek ere eguraldia seinalatzen dute. Lokal hori bizilagunentzat irekitzen lehenetarikoa izan zen (maiatzaren 11n), eta ordutik lan handiko asteak izan dituztela aitortu dute: “Terrazak oso ondo funtzionatu du aste hauetan, oso eguraldi ona izan dugulako. Lokalaren barruan ere lanean hasi gara eta jendea oso ondo erantzuten ari zaio deiari. Gainera, behin erabiltzeko kartak jartzeaz eta mahai-zapiak edo zerbitzuen arteko mahaian erabiltzen den guztia aldatzeaz arduratu gara”.
Hilarion jatetxeak, bestalde, ez du terraza zerbitzurik, eta langile guztiekin lanean hasi zen duela bi aste. Dagoeneko erritmo onean ari da bezeroak jasotzen: “Tabernako gunea jatetxe gisa prestatu dugu, bezero gehiago hartu beharko balira ere. Joan den astean apur bat ahul hasi zen, baina pixkanaka lan-erritmoa berreskuratzen ari gara. Asteburuak ere oso onak izan dira. Orain, gainera, janaria etxera eramaten hasi gara, eskatu nahi duten guztientzat. Horretarako, lokala irekita dagoen orduetan baino ez dute eskatu behar telefono-zenbakiaren bidez”.
Arrasateko hoteleko jatetxea ere martxan jarri dute. Hau, ordea, modu ezberdinean egiten ari da: “Bazkaldu ahal izateko, lehenik eta behin aldez aurretik hitzordua duen mahai bat erreserbatu behar da, eta bazkaltzeko ordutegia 13:00etatik 16:00etara eta 20:00etatik 23:00etara da.”