Pertsona Nagusien Astearen barruan, ‘Alimentos ultraprocesados’ liburua aurkeztu da gaur arratsaldean Kulturaten, Arrasateko Bibliotekaren eskutik. Javier Sanchez Perona, liburuaren idazlea, arratearra da. Elikagaien Zientzia eta Teknologia ikasi zuen EHUn, eta Kimikan doktoratu zen Sevillako Unibertsitatean.
Gaur egun, CSICeko lipidoen nutrizioari eta metabolismoari buruzko ikertzailea da, eta Sevillako Pablo de Olvide Unibertsitateko irakaslea Nutrizio Hezkuntzan eta Nutrizioko Metodo eta Ikerketa Tekniketan.
Komunikazio zientifikoaren zale amorratua da, eta horrek hitzaldiak eta tailerrak ematera eraman du. Artikuluen idazle oparoa ere bada, eta hainbat tesi zuzendu ditu. ‘Malnutridos’ blogaren sortzailea ere bada.


Hitzaldi azaldu duenez, elikagai ultraprozesatuak, osasunean duten eragina eta horiek identifikatzeko urrats batzuk dira. Javier Sanchezek esan duenez, “azken 20 urteetan elikagai ultraprozesatuen kontsumoa % 11tik % 32ra igo da. Kontsumitzaileak erakargarriak izan daitezen diseinatutako elikagaiak dira. “
Elikagai mota horiek identifikatzen laguntzeko, Novako sailkapenari buruz hitz egin du Sanchezek. “Sailkapen hau lau mailatan banatzen da: Nova 1, prozesatu gabeko elikagaiak edo gutxienez prozesatutako elikagaiak, hala nola fruta, barazkiak, haragia eta arrain freskoak; Nova 2, sukaldaritzako osagaiak, hala nola gatza, azukrea, ozpina edo olioa; Nova 3, prozesatutako elikagaiak, 1 eta 2 arteko batura izango liratekeenak, hala nola, atuna oliotan edo almibarren egindako melokotoia; eta, amaitzeko, Nova 4, ultraprozesatutako elikagaiak, hau da, industria-prozesamendua dutenak, lehengaia ezagutzen ez dena, azukrea, gatza eta gantz aseak dituztenak, eta erakargarriagoak egiteko gehigarriak dituztenak.”

Osasunaren gaineko ondorioei dagokienez, Sanchezek azaldu duenez, “elikagai mota horiek obesitatea, gaixotasun kardiobaskularrak, diabetesa eta beste gaixotasun neurodegeneratibo eta minbizi batzuk eragiten dituzte. Hala ere, eskura dugun informazioa oraindik ez da nahikoa.”
Ondoren, hitzaldira bertaratu direnek tailer batean parte hartu dute. Sanchezek hitzaldian emandako azalpenen arabera, elikagai batzuk sailkatu behar izan dituzte, Nova sailkapena erreferentziatzat hartuta.

